Dieta śródziemnomorska zajęła pierwsze miejsce w tegorocznym rankingu diet. Pomimo, iż od jej powstania upłynęło już ponad pół wieku, jej popularność ciągle rośnie. Co takiego sprawia, że ciągle utrzymuje się w dietetycznym top of the top?

W Internecie co jakiś czas wybucha moda na nową dietę odchudzającą. Keto, bezglutenowa, Paleo, Dukana, Kwaśniewskiego...Który model odżywiania będzie najlepszy, gdy chcemy schudnąć?

Odpowiednia dieta stanowi podstawę leczenia insulinooporności. Wzrost zainteresowania tym zaburzeniem, spowodował rozpowszechnienie różnych mitów żywieniowych. Dzisiaj chciałabym obalić 5 mitów, które moim zdaniem są najbardziej popularne.

Węglowodany należą do najbardziej kontrowersyjnych składników w diecie osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, powinny one dostarczać ok. 45% całkowitej ilości energii. Ważniejsza od ilości jest jednak ich jakość. Jednym ze wskaźników jakości węglowodanów jest indeks glikemiczny.